請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

創世紀討論區(UO - Ultima Online)

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4217|回復: 8

馴師打鹿王

近日叫會頻打鹿王都無人覆
d論文又有時限,咁惟有自己試下用馴師單挑,
任務及打KEY可參考大魔導: 
http://www.alanstudio.hk/uo/dungeon_bedlam.html

同大家分享一下.....
角色配點如下(帳面值):
馴獸115
動物學115
獸醫95
和平120
音樂120
失調115 <---- (單吃的話好重要,否則會打到嘔血 )
魔法95
STR115 MANA 180 DEX 18
可以的話儘量都帶可自行復活既道具或美德

其實都無特別心得,只係先入到房叫龍咬鹿王
(要叫條龍FOLLOW鹿王,如果唔係鹿王隱形時條龍會跟住自己),
之後佢地就會乖乖留係原地互片,
跟住就例牌動作:失調、和平、補龍血
(有時龍血會跌得好快,所以要先設好熱鍵,例如大回加繃帶) <----最危險的時間
無論如何千萬唔好比條龍死,必要時用加強繃帶
要注意鹿王會噴屎,地下黃色果D,自己千萬唔好踩到,會扣HP同損壞裝備
無記錯的話,一下會扣10點裝備耐久值,所以要小心!
之後等時過~~~~平均一隻需時40分鐘
最後翻完屍出房時要小心,有時有好多好多好多怪係房門口等妳............
我試過出去時一轉畫面就比隻紅馬秒左

希望大家都可以分享一下單P王既心得啦

評分

查看全部評分

请教一下
”可自行复活的装备“是指的什么? 是不是装上这样的装备,死后可以自动复活?
回復 支持 反對

現時應該有三個方法自行復活(有錯請各大大指出)
1: 角色的犧牲美德達至第一階段或以上
第一階段每星期自行復活一次;第二階段每星期自行復活兩次;第三階段每星期自行復活三次
(累積犧牲美德的方法:角色名聲要超過2500,雙撃犧牲圖騰{眼淚}後,
點在以下怪物身上{包括: Lich, Deamon, Succubus, Evil Mage 等等},每24小時祗可犧牲一次)

2: 角色背包內裝有拯救之石
(獲得方法:角色的小偷技能100以上,偷取舊地打捲範圍怪物獲得,獲得機率請自行翻文)

3: 施展Spellweaving秘術的生活的禮物Gift of Life後的施法時間內死亡~
回復 支持 反對

鹿王可以 macro 住黎打架, 呢隻係咁多隻王用馴獸幾簡單既一隻
回復 支持 反對

不知是心理因數或是惡運~~~
新patch後的key好像難打了
這兩天平均兩小時才一套....
回復 支持 反對

回復 5# alchoi33 的帖子

運氣才是皇道! 有時候我也會這樣想

對我來說最快集到的key和最慢的都是同一隻王 - 忍王
快則5分鐘,慢則試過2-3小時
回復 支持 反對

多謝分享經驗。
我剛試過單吃鹿王。但是有個難題,就是無法用硼帶為寵物補血。因為每當我稍一靠近,想要用繃帶補血的時候,鹿王的攻擊目標就轉到了我的身上。
是不是有些技巧可以盡量避免治療寵物的時候被boss盯上?
多谢。

回復 支持 反對

我都未試過咁樣....應該係企位問題,
同埋妳可以等條龍同王打緊時先隱一下身後再行近,
主要離王最遠但又可以補龍血的位置,
同時要小心地下可能有黃色屎,祗要不踩到就行了。
回復 支持 反對

多謝指教。
看來要多試幾次,總結經驗。
回復 支持 反對